Internet Merkrecht Benelux

Domeinnamen

Domeinnamen

Een domeinnaam wordt ook wel een internetadres genoemd. Technisch gesproken verwijst een domein naar een computeradres (IP-adres) dat uit cijfers bestaat. Een IP-adres wordt geassocieerd met een naam omdat het gemakkelijker te onthouden is dan cijfers. Het systeem is te vergelijken met een telefoonboek waarin namen zijn gekoppeld aan telefoonnummers; de internetgebruiker kan de gelinkte pagina gemakkelijk terugvinden. Een domeinnaam is te omschrijven als een onderscheidende functie op internet met de eigenschappen van een handelsnaam, een merk en een adres.

Herkenbaar

Als ondernemer wil je herkenbaar en bereikbaar zijn. Internetgebruik blijft toenemen; een website is de ideale manier om uw bedrijf te presenteren en te profileren. Uw websiteadres is de domeinnaam. Net als een handelsnaam dient de domeinnaam als identificatiemiddel: de gekozen naam maakt de website herkenbaar en onderscheidt deze van andere websites.

Registratie
Alleen wanneer de domeinnaam is geregistreerd, kan een bedrijf zijn website online lanceren en gebruiken. U dient dus uw domeinnaam te registreren.
Internationaal
Bent u van plan zaken te doen in het buitenland? In dit geval moet u een internationale domeinnaam registreren. Je kunt ervoor kiezen om het land waarin je wilt werken uit te breiden, bijvoorbeeld .be of .de. Om een ​​groter publiek te bereiken, moet je gaan voor een bredere internationale domeinnaam zoals .com of .eu. U kunt uw internationale domeinnaam registreren op dezelfde website als uw nationale domeinnaam. Internationale domeinnamen kosten doorgaans meer dan nationale. Wil je een internationale doelgroep bereiken, dan moet je website dit doel ondersteunen. Presenteer Engelse teksten en producten die aansluiten bij de interesses van mensen uit andere culturen.
Bescherming
Domeinnamen worden steeds belangrijker. Een website met een effectieve domeinnaam is essentieel voor een moderne, concurrerende ondernemer. Er zijn vandaag meer dan 162 miljoen domeinnamen en dat aantal blijft groeien. Het is belangrijk om controle te hebben over je website en domeinnaam: zo zorg je ervoor dat potentiële klanten ook daadwerkelijk op je eigen website terechtkomen. Uw domeinnaam symboliseert het imago van uw bedrijf: bescherm het tegen ongeoorloofd gebruik.
Voorkomen is beter dan genezen
In tegenstelling tot een merk- of handelsnaam is een domeinnaam geen intellectueel eigendom. Het is niet uitgesloten dat u een internet- en domeinnaam tegenkomt die nagenoeg identiek is aan die van uw bedrijf. De meeste internetgebruikers bezoeken een website niet via het internetadres; Ze gebruiken google om te zoeken naar de bedrijfsnaam of het product. Als de domeinnaam van uw concurrent erg lijkt op de uwe, kan dit zeer schadelijk zijn voor uw bedrijf: u kunt potentiële bezoekers verliezen. U kunt juridische stappen ondernemen, maar juridische procedures zijn duur en hoeven niet per se in uw voordeel te werken. Het aantal domeinnamen is de afgelopen jaren enorm toegenomen: veel ondernemers beseffen dat voorkomen beter is dan genezen. Koop meerdere extensies/extensies om je eigen domeinnaam te beschermen.
Kies voorzichtig
Een goede domeinnaam draagt ​​bij aan uw commercieel succes. Kies het zorgvuldig! Een goede domeinnaam is meestal kort en to the point, pittig, zonder streepjes, zegt iets over uw bedrijf, is makkelijk te typen en heeft een betrouwbare en herkenbare extensie. Kies een nieuwe domeinnaam die geen inbreuk maakt op andermans merkrechten.
Vereisten

Domeinnamen moeten voldoen aan een aantal internationale normen. De volgende regels zijn belangrijk:

  • De domeinnaam bestaat uit letters, cijfers en/of koppeltekens.
  • Het koppelteken kan niet tussen twee letters en/of cijfers worden geplaatst.
  • Een domeinnaam bestaat uit minimaal 2 en maximaal 63 tekens.
  • Domeinnamen mogen de openbare orde niet schenden.
  • Domeinnamen bevatten geen hoofdletters, spaties of andere speciale tekens.
Domeinnaam vastleggen?

Neem contact met ons op

Wilt u graag uw domeinnaam en/of merk vastleggen?